«

»

apr 01

Ei-genwijs – week 12/13

Ei-genwijs
Tijdens het hele proces van mijn jaar zonder suiker, word ik gelukkig goed begeleid door mijn natuurgeneeskundig therapeut. Eens in de zes à acht weken meld ik me en vertel wat ik zoal meemaak. Afgelopen week hadden we weer een afspraak. Ik somde op wat er allemaal goed ging, waar verbetering in zat en ook een aantal zaken die veranderd waren. Zo heb ik sinds een week of twee ‘rare vingers’. De nagels zien er niet uit en de huid is ook anders dan anders, vaak kriebelig.
Haar commentaar ‘zo, je bent dus goed aan het opruimen!’ deed me deugd. De vervelende symptomen duidden op opruimactiviteiten van mijn lijf. Prima dus en daarmee gelijk minder storend. Ze legde uit: ‘je lichaam ruimt op, alleen op een manier en via plaatsen waar jij het liever niet hebt. Daarom is het goed om het opruimen te ondersteunen met kruiden die het geheel helpen in goede banen te leiden’. Klare taal, waar ik heel blij mee was. Tot we bespraken waarom het zo gekomen was. Fijntjes vertelde ze me dat een overdaad aan eieren niet goed is voor iemand zoals ik met (natuurgeneeskundig gezien) een zwakke lever-energie.

ei-genwijs eieren in doosBetrapt
Het schaamrood vloog over mijn kaken. In mijn bezit is een keurig A4-tje met voedingsaanbevelingen voor een gezonde lever. Daar staat o.a. dat alcohol, chocolade en koffie niet aan te bevelen zijn. Sinds 1 januari houd ik me daar keurig aan. In het zelfde rijtje ‘niet aanbevolen’ staan ook eieren. Dat had ik wel gezien, maar voor het gemak, had ik me er totaal niet aangehouden. Toen ik vorig jaar brood, pasta en aardappelen uit het menu schrapte, kwamen daar vlees en eieren voor in de plaats. Sterker nog. Ik sla tegenwoordig het ontbijt meestal over en ga direct voor een lunch van omelet. Minstens drie eieren per dag eet ik. Soms, als ik op pad ga en iets meeneem voor onderweg, zijn dat nog eens een of twee hardgekookte eieren. Geen goed idee dus in mijn geval.

Al doende…
Op 1 april ben ik precies drie maanden bezig. Het lijkt al veel langer. Wat is er veel veranderd. Ik gebruik mijn eigen lijf als studiemateriaal en leer meer en meer welke voedingsmiddelen wel of niet goed voor me zijn.
Het is niet altijd even gemakkelijk, maar ik geloof toch dat ik heel blij ben met dit jaar zonder suiker!

Marina Schriek

4 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Marja Waasdorp

  Ha Marina,
  Dat jij nog niet kakelt verbaast mij, wat een hoop eieren gebruik jij, maar wij mensen slaan af en toe door.
  Ik had het met kwark en yoghurt, de koelkast stond er half mee vol, overal waar T voor staat is niet goed, maar ja we zijn gewoon mens !
  Ik ben er nu achter dat ik een lactose intolerantie heb, weet niet of ik dat zelf sterker heb ontwikkeld, door mijn overdaad aan melkproducten, nu goed op mijn voeding aan het letten en dat voelt goed !
  Lees altijd met veel plezier jouw columns, vind dat je het super goed doet !
  Groetjes Marja

  1. Marina Schriek

   Hé Marja,
   Zo te lezen ben je zelf ook goed bezig! De beloning van het nuttigen van voedsel dat bij je past is groot. Dat zouden meer mensen moeten doen 😉

   Tok, tok! … ik bedoel: fijne dag!

   (bijna geen koolhydraten en toch melig, hahaha, het zal het voorjaar wel zijn!)

 2. Anja

  Hoihoi,

  Goed bezig zo te lezen !!!!
  Bewustzijn is het begin van de verandering.

  Ken je de website http://www.genietvanzoet.nl.
  Nee, niet suiker maar stevia.
  Ken je vast wel, neem ik aan?!

  Sukses verder.

  Hartelijke groet,
  Anja

  1. Marja Waasdorp

   Ha Anja, ik moet zo wennen aan stevia, vindt het gewoon niet zo lekker als het de vloeibare zoetstof van het kruidvat, kan je alles mee, maar misschien zit er verschil in merk, wat is dan de lekkerste ?, altijd weer het proberen waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *