Maat 38 binnen bereik!
In het Algemeen Dagblad van 5 maart jl. staat het artikel: Belg dikker? Dan moet maat 38 ook maar ruimer. In België houdt de Hogeschool van Gent zich bezig met het nameten van de Belgische bevolking. De huidige maten zijn nog steeds gebaseerd op metingen van 1990. De laatste maatnemingen, tonen duidelijk aan de gemiddelde lichaamsbouw van de Belg groter en breder geworden is. Uit het onderzoek blijkt o.a. dat veel vrouwen van een zandlopermodel naar een rechter H-model zijn geëvolueerd. Daarbij geeft 7 op de 10 dames aan problemen te hebben met de pasvorm van kleding. Tegelijkertijd onderkent men het verschil in maatvoering door Europa heen. Dat kan beter. Een maat L moet een L zijn, ongeacht in welk land je een kledingstuk koopt.
Daarom stelt HoGent een nieuwe lichaamsmatentabel voor. Een maat 38, blijft een maat 38, maar die zit dan wel ruimer dan de maat 38 uit 1990. De omvang van borst, taille en heup zijn opgekrikt en beter in verhouding tot elkaar. Belgische modebranche organisaties beloven de nieuwe tabel aan hun leden aan te raden.
Blij
Ik kan niet wachten tot het nieuwe maat 38 (en maat 40 en 42) in de winkel hangt. Hoe eerder hoe liever. Mijn jaar zonder suiker zorgt er natuurlijk voor dat mijn borst-, taille- en heupomvang aardig afneemt. Maar ik vroeg me toch af of ik ooit weer in maat 38 zou passen. Dat ideaal komt nu weer binnen handbereik. Ondanks mijn blijdschap en enthousiasme, voel ik dat er iets knaagt. Iets klopt er niet in deze redenering.
Nep-oplossing
Als we en masse dikker worden, maken we de maten gewoon groter, zodat iedereen aan z’n ideaal kan blijven voldoen. Volgens mij is dit een typisch geval van dweilen met de kraan open. Waarom worden mensen alsmaar dikker? Waarom verandert het natuurlijk zandlopermodel van een vrouw naar een recht H-model?
Kan het zijn dat de natuurlijke rondingen van vrouwen veranderen vanwege de onnatuurlijke voeding die we voorgeschoteld krijgen? Zou het zo zijn dat de industriële benadering van voedsel en de technologie die losgelaten wordt op de natuur ervoor zorgt dat mensen onnatuurlijk gevormd worden?
Wie wil zich nou laten foppen door een grotere maat 38?!
Ik vind het gek dat hogescholen trots naar buiten komen met dit soort nep-oplossingen, terwijl niemand paal en perk durft te stellen aan het verloederen van normen en waarden in de voedselindustrie die ten koste gaat van onze gezondheid en onze natuurlijke lijn.
Marina Schriek
* In dit kader attendeer ik je graag op het boekje Wat zit er in uw eten? van Corinne Couget. Een handig naslagwerkje dat je helpt om etiketten te ontcijferen en te ontdekken welke e-nummers in voeding onnatuurlijk en daarmee vaak ook schadelijk voor je gezondheid zijn of niet.