here you can buy the high quality https://watchestend.com. best rolex replica has become more popular brand. the watchmaking crafts of cheap firmreplica under $53 is in the highest flight. malereplica.com for sale in usa high-performance steel ring are positioned between crystal clear glass along with the event returning cover up. rolex swiss https://www.rolexespanol.es/ is still bought older having to do with ordinary hobbies combined with human beings thinking. replica watches created for pilots to coordinate navigation. cheap replica watches from china official site. accessories for men and women by richard mille replica ebay. aaa replica watches enlightened through latter nineteenth century eu good sized train location in your space of this cheese dome. https://www.gzwatches.com/ enlightened through latter nineteenth century eu good sized train location in your space of this cheese dome. swiss perfect clone watches presents typically the community from hopes. reddit https://www.toyswatches.com/ retain taking advancement. accountingwatches.com rolex certainly is the most suitable biochemistry combined with technology as well as the trip. best https://www.travelbreitling.com outlet. we offer you a large number of high quality luxury https://www.cnomegawatches.com/. we offer you a large number of high quality luxury franck mueller replica. who sells the best hublot replica lighter in addition to the assembly of a reaction having to do with unconventionally, surrounding often the trend of a three-dimensional assembly. swiss replica rolexes good experience at any given time is was similar to. shoppers are not able to get the very best services are the luxury of replica tag heure for sale.

«

»

jun 18

Suiker is gif – week 24

Suiker is gif  – extra lange aflevering!

Eén van de opmaten naar mijn jaar zonder suiker  was toen ik het boek ‘Sugar Blues’ van William Dufty las. Een zeer verhelderend relaas, wat mij enorm wakker schudde. Suiker is gif. Het komt erop neer dat suiker vergelijkbare eigenschappen heeft als heroïne en morfine. Je krijgt kortstondig een lekker gevoel van suiker. Wanneer dat gevoel weg ebt, vraagt je lichaam om meer. De gehele fysiologie van je lijf wordt beïnvloedt door wat je tot je neemt. Dat geldt voor alles, maar wanneer het suiker is, zijn er behalve het fijne gevoel dat je ervan krijgt, geen positieve aspecten te benoemen.

Gevolgen

Je bloedsuikerspiegel gaat schommelen, waardoor je hormoonhuishouding uit de bocht vliegt, met gevolgen voor het omgevingsklimaat in al je orgaansystemen. Je lichaam is een prachtig precisie-instrument met oneindig veel mogelijkheden om te balanceren. Daarom merk je niet direct dat er een belangrijke invloed op je fysieke gestel is. Toch is die er wel degelijk. Regelmatig suiker-gebruik leidt tot vet-vorming, gezonde voedingsstoffen worden minder goed opgenomen, waardoor tekorten ontstaan. De kwaliteit van je darmflora gaat zienderogen achteruit, wat ruimte biedt voor o.a. schimmelgroei (candida). Je weerstand wordt minder waardoor je lichaam verzwakt: je wordt vaker ziek en krijgt vage klachten. Verder zorgt suikergebruik voor stress-gevoelens, verminderde concentratie, lusteloosheid en zelfs depressie. Zie ook dit filmpje (met ondertiteling).

Geen verzachtende omstandigheden

Nu denk je misschien dat het allemaal wel mee zal vallen, suiker is toch algemeen geaccepteerd. Houd jezelf niet voor de gek: het valt niet mee. Dat diabetes steeds vaker voorkomt, óók bij jonge kinderen is geen toeval. We vergiftigen onszelf met het goedje dat zo lekker smaakt. Al die mensen die met diverse kwalen bij de dokter komen zijn vaak beter geholpen met een suiker-vrij dieet, met extra aandacht voor gezonde vetten en voldoende mineralen. Daarmee pak je de oorzaak aan van al het leed, i.p.v. de symptoombestrijding die geneeskunde heet.

Ruimte

De gevolgen wanneer je stopt met het gebruiken van suiker zijn een soort bevrijding. Je lichaam hoeft niet meer heel de tijd te reageren op de giftige stof en krijgt tijd voor een grote opruiming. In de loop van de tijd krijgt je lijf steeds meer ruimte om te herstellen van het suiker-geweld en kan z’n natuurlijke staat van welzijn hervinden. Vage klachten en oude kwalen verdwijnen, de conditie van je huid verbetert, en je voelt je veel beter. Vermoeidheid, chagrijn, neerslachtigheid verbeteren, je bent veel stabieler en meer in contact met jezelf. Je wordt gewoon gelukkiger.

Kiezen voor je gezondheid

Je hebt natuurlijk nog steeds je natuurlijke behoefte aan zoet, maar daar kun je prima aan voldoen met natuurlijke producten die veel gezonder zijn dan geraffineerde suiker. Vooral rood fruit is supergezond en lekker. Denk ook aan suiker-alternatieven als stevia (de natuurlijke vorm) en kokosbloesem- of palmsuiker.   Suiker is gif

Niet normaal

Er is eigenlijk maar een obstakel wat je ervan kan weerhouden om geen suiker meer te eten: gezelligheid. Het nuttigen van voedsel heeft ook een sociale functie. Wanneer jij stopt met suiker omdat dat zoveel gezonder is, wijk je af van wat normaal is in onze maatschappij. Wanneer je je kind geen fristi of cola wilt laten drinken, vinden andere ouders dat je moeilijk doet. Ook vrienden en familie vinden het maar ongezellig wanneer jij past voor dat gebakje. Je kunt ook het gevoel krijgen dat je iets mist, wanneer je niet mee doet aan al dat lekkers. Het word je ook niet makkelijk gemaakt. Waar je ook komt, overal word je verlokt tot consumptie van zoete etenswaren. Het ziet er zo lekker uit: een heerlijk hoorntje met ijs op een zonnige dag. Dat wil je jezelf toch niet ontzeggen?! Zie daar de valkuil waar de commercie ons dagelijks toe uitnodigt. Onze massale suiker-verslaving moet gevoed worden. Daar wordt aan verdiend. Eerst wanneer je het goedje nuttigt en later wanneer je je met klachten bij de dokter meldt en i.p.v. een goed dieet-advies een doosje pillen in de hand gedrukt krijgt. Want ja, dat is ook een bijwerking van het afkicken van suiker. Je hoeft geen beroep meer te doen op de gezondheidszorg. Eerlijkheidshalve vermeld ik graag dat ik me wel degelijk bij laat staan door een gezondheidstherapeut. Het woord zegt het al: iemand die me helpt mijn gezondheid te verbeteren. Een paar keer per jaar bespreek ik mijn gezondheidstoestand met haar en krijg dan tips om nog gezonder te worden. Ook maak ik gebruik van fytotherapie (kruidengeneeskunde) om mijn gezondheid op een natuurlijke wijze te ondersteunen.

Cadeau voor jezelf

Al met al is stoppen met suiker-gebruik een bijzonder gezonde keuze die je voor jezelf maakt. Het is anders dan je gewend bent en daarom lijkt het ingewikkeld. Wanneer je daaraan voorbij gaat en het gewoon doet, zul je merken dat het snel genoeg went en dat je allerlei alternatieven en oplossingen ontdekt, waar je je veel gezonder bij gaat voelen. Nu ik bijna een half jaar bezig ben met mijn jaar zonder suiker weet ik dat het om een proces gaat. Het is leerzaam, het gaat met vallen en opstaan en als je rustig doorgaat, dan kom je er wel.

 

Marina Schriek

 

Ps. Het besef dat suiker onze gezondheid bedreigt wordt steeds groter. Steeds meer media pikken het op. Dit artikel gaat nog veel uitgebreider in op de gevaren van suiker: http://www.wanttoknow.nl/hoofdartikelen/suiker-is-vergif/

4 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Maria Brukx

  In mijn lijf komt ook weinig suiker, ik drink meestal water. Maar ben er nog niet uit welk water het beste is. Mineraalwater van A.H. drink ik nu. De 1.5 literfles per dag. Maar liever heb ik iets om het water uit de kraan te kunnen zuiveren.
  Maar welk apparaat heb ik daar voor nodig. Daar ben ik nog niet uit.
  Verder vind ik het knap dat je zoveel laat staan.
  Ik drink soms een glaasje wijn en met het warme weer lust ik wel een biertje met citroen. Ik drink ook water met verse citroen. Kook alles vers en gebruik geen pakjes. En iedere ochtend mijn Aloe Vera borrel. Ik kan niet meer zonder. Ben verslaafd aan de Aloe. En ga er ook nog trots op. Medicinale planten die we nog kunnen gebruiken.
  Ik lees niet iedere week je verhaal, maar blijf het wel volgen. Hartstikke leuk om te lezen. En het geeft steun aan anderen die ermee worstelen. Je geeft het goede voorbeeld. En laat zien hoe moeilijk het is om standvastig door te zetten.
  Marina we zullen elkaar vast wel een keer tegenkomen, misschien op een Gezond Verstand Avond. Een geweldig initiatief van Anneke waar ik haar erg dankbaar voor ben. Wat een vrouw, Amazing!
  Een goede week gewenst Marina en Toi Toi Hou vol! Ik eet redelijk gezond maar val niet af. Maar ja dan moet ik maar eens meer gaan bewegen. Deed ik altijd. Maar die Computer slokt veel tijd op. Belachelijk eigenlijk.
  En ik deed altijd al zittend werk. Praktijk aan huis. Dus ik schaam me diep. Iedere dag minstens een 1/2 uur wandelen is pertinent nodig voor je lijf. Erg dom als je dat er niet voor over hebt. Heb het altijd gedaan, alleen de laatste twee jaar te veel lezingen bezocht, en misschien moeten we gezond verstand beweging oprichten, voor al degenen die verslaafd zijn aan lezingen??

  1. Marina

   Hoi Maria, Ik herken je verhaal, ik ben ook met dat water bezig geweest. Ik ken de ins en outs niet, maar ik hoor steeds vaker berichten dat voedingsmiddelen en dranken beter niet in plastic bewaard kunnen worden. Dus ik drink gewoon water uit de kraan. Ook omdat heel de water in flesjes industrie m.i. totaal overbodig is. Met dank aan ‘Join the pipe’ (https://www.facebook.com/Jointhepipe.org) Wat jouw verslaving aan Aloe Vera betreft, dat maakt mij toch wel nieuwsgierig. Ik heb gemerkt dat alles waar ik zo dol op ben, me uiteindelijk niet diende. Aloe Vera is natuurlijk prima, maar hoe zit het daar met de toevoegingen. Ik heb me al eerder verbaasd over zgn gezonde producten o.b.v. van één gezond ingrediënt, dat verder vol zit met suikers, bewaarmiddelen en smaakversterkers.
   Jouw bewondering van Anneke deel ik en dank voor je aanmoedigingen. De verslaving naar meer en betere informatie lijkt me dan weer een hele goede 😉
   Nu ga ik lekker wandelen met onze hond. Is dat misschien een oplossing die helpt om in beweging te komen? Voor mij wel!

   Fijne dag!!! Marina

 2. Jacqueline

  Interessante blog. Wat algemener, maar misschien daarom des te meer een eye-opener. Want, Gerda, toen jij schreef:”Marina, je bent veel te streng voor jezelf.”,
  toen dacht ik: Ja, maar is dat wel zo? Het is toch van de zotte dat het zoooo moeilijk is om zonder suiker te leven?! Mayo? Suiker! Ketchup? Suiker! Tomatensoepje kant-en-klaar? Suiker! Pastasaus? Suiker!
  een ex-collega van mij maakt zelf `powerbarrs` voor haar schaatsende dochter. Noten, banaan, lekker hoor! Géén extra suiker, maar waar vindt je dat in de schappen? Zelfs in de reformwinkels moet je goed je ingrediëntenlijstjes lezen. Het aanbod in onze consumptiemaatschappij is zeer eenzijdig en vooral geschikt voor mensen die… suiker willen/lusten.
  En los van de problematiek van het `gematigde leven`, ervaar ik het als ergerlijk dat de gemiddelde produkten zo suikervol zijn ipv suikervrij.
  En, lieve zus, ik ben blij dat je er altijd zo radicaal inhakt, want mede daardoor kan ik heel wat leren door over je schouder mee te kijken!

 3. Marina

  Hé Sis, Gerda hielp me te ontdekken dat je voedingspatroon aanpassen zonder balans (doorslaan naar één kant), zoals ik deed niet vol te houden is. Zoals het is met alles waar de balans ontbreekt. Het suiker-verhaal kent ook geen balans. Toch heeft bijna niemand dat in de gaten, omdat een mens nou eenmaal een natuurlijke voorkeur heeft voor zoet. Sinds de industrialisering van onze voedselvoorziening, moet alles langer houdbaar zijn én strijden fabrikanten om de voorkeur van de consument.
  Onder met mom: de consument vraagt erom, wordt veel suiker toegevoegd (en smaakversterkers en andere ‘noodzakelijke’ toevoegingen) want dat vinden wij nou eenmaal lekker.
  De meerderheid van de mensen is zonder het te weten verslaafd aan al die lekker smakende spullen, die eigenlijk helemaal niet gezond zijn.
  De industrie moet nu eenmaal winst maken en dus gaan verkoopcijfers vóór de gezondheid van de klant. Je zult dus als consument zelf op moeten letten en keuzes moeten maken. Niet eenvoudig, want de marketingjongens en meisjes van de voedselindustrie weten ons perfect te bespelen.
  Zie daar de link naar het filmpje dat je me vorige week stuurde.
  http://youtu.be/mKTORFmMycQ

  Ik ben blij dat ik tot de ontdekking gekomen ben dat ik zelf verantwoordelijk ben. Dat is wel niet zo makkelijk als gewoon klakkeloos consumeren, maar het voelt een stuk beter en is daarom de moeite meer dan waard!

  X Marina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *