«

»

mrt 18

Trek in koffie – week 11

Trek in koffie

Vandaag reed ik over de A16 bij Dordrecht richting het zuiden. De koffiebranderij aldaar verspreidde wederom heerlijke geuren. Sindsdien heb ik trek in koffie. Toen manlief thuiskwam stond ik een raam te ontdoen van een grote kladder vogelpoep. De begroeting luidde: ‘kopje koffie, glazenwasser?’. Ik werd er niet vrolijk van. ‘Net als ik zo’n zin heb in koffie, zeg jij zoiets’, verweet ik hem. Arme Léon, hij kon niet weten, dat ik gewoon een beetje chagrijnig was. Dat is natuurlijk logisch als je jezelf iets ontzegd hebt en daar vervolgens een intern dialoog over aangaat.

Zo slecht is koffie toch niet? Af en toe één kopje kan toch eigenlijk best wel. Waarom deed ik dit ook al weer? Is dit de verslaving die spreekt? Maakt niet uit, ondertussen wil ik gewoon een lekkere espresso. Niemand die er iets van zegt. Daar gaat het niet om. Je wilde het toch zelf. Je weet zelf ook wel dat het niet bij één kopje blijft. En waar ga je dan nog meer uitzonderingen voor maken. etc, etc.

Afleiding helptTrek in koffie
Gelukkig weet ik zelf ook wel dat als ik gewoon mijn aandacht afleidt, het vanzelf weer overgaat. Ik ben ook prima gelukkig met de grote hoeveelheden thee die ik in diverse varianten dagelijks nuttig. Daar ben ik inmiddels ook best verknocht aan geraakt. Ook dat kan trouwens weer vragen oproepen. Laatst had ik een nieuwe variant gekocht die aangeprezen werd  als ondersteunend bij ontslakking en reiniging. De thee bevat o.a. brandnetel, vlierbloesem, citroengras, groene haver én mate (bevat cafeïne). Mmmm, wat moet ik daar nou weer mee? Is alleen cafeïne in koffie slecht? Ik drink ook geen zwarte, groene of witte thee, maar dat is vooral omdat ik het niet echt lekker vind en het drinken ervan in het slechtste geval zorgt dat ik last van mijn maag krijg. Ik herinner me de uitleg over de bloedsuikerspiegel die extra gaat schommelen bij koffie-gebruik. Geldt dat ook voor de thee met mate erin? Zucht, weer iets om uit te zoeken.

 

Kritisch
Sinds ik dit doe denk ik veel meer na over alles wat ik nuttig en of het wel of niet goed voor me is. Daarbij heb ik een gezonde achterdocht gekregen bij veelgangbare informatie die over producten bekend is.
Vaak blijken er grote commerciële belangen te spelen, waardoor de gepresenteerde ‘feiten’ behoorlijk gekleurd zijn. Zelf op onderzoek uitgaan blijft het devies!

 

Marina Schriek

9 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Marja Waasdorp

  Ha Marina,

  Met plezier volg ik jou jaar zonder suiker, maar is 4 bakjes koffie op een dag dan zo slecht !
  Ik drink ook veel rooibos thee, maar echt zonder koffie !, lijkt mij moeilijk, suiker heb ik geen probleem mee.

  Groetjes, Marja

  1. Marina Schriek

   Hoi Marja,

   Ik ben natuurlijk geen expert en ik heb zelf ook jarenlang koffie gedronken, met veel plezier!.
   De reden dat ik ermee gestopt ben is dat het afgeraden wordt door de natuurgeneeskundige waar ik met mijn vage klachten terecht kwam.
   Die klachten verbeterden maar iets en verdwenen niet echt, dus heb ik uiteindelijk besloten om haar goede raad eens op te volgen. Het idee is dat mijn darmen en lever beter gaan functioneren wanneer ze minder belast worden.

   Ik denk eigenlijk dat er maar weinig dingen zijn waar je lichaam niet mee om kan gaan, maar de luxe dat we alles maar kunnen eten en drinken wat we willen en dat ook in grote hoeveelheden doen, zorgt voor overbelasting. Als resultaat kun je vage klachten krijgen, bijv. vermoeidheid, roodheid van de huid, eczeem, opgeblazen gevoel, winderigheid, te droge of te natte ontlasting, aambeien, overgewicht en meer van dat soort zaken.
   Het eenvoudigste zou zijn om je voedingspatroon aan te passen, om zo de balans te herstellen. Dat laten we vaak achterwege omdat we geleerd hebben aan symptoombestrijding te doen. Dat is net als dweilen met de kraan open, omdat de werkelijke oorzaak niet aangepakt wordt.

   Het is de kunst om zelf te ontdekken wat voor jou goed is. Ik zou de koffie ook niet opgegeven hebben als ik er geen last van had. Eerlijk is eerlijk!

   Groetjes, Marina

 2. Jacqueline

  En ondertussen ben je al 11 weken bezig. Chapeau!!

  1. Marina Schriek

   Thanx! 🙂

 3. Andy

  Ook van hieruit respect!

  En ik denk dat je de spijker boven op de kop slaat met je uitleg aan Marja 🙂

  Groetekens uit het noorden

 4. Marina Schriek

  Hé Andy, leuk dat je meeleest en reageert! Groetekes terug uit het zuiden 😉

 5. Natasja

  Wat ben je toch goed bezig, Marina! Petje af 🙂

  1. Marina Schriek

   Wat een complimenten allemaal, dank jullie allemaal. Ik bloos ervan! :$

 6. Maria Brukx

  Oke ik zie nu waarom je geen koffie meer neemt. Goed besluit van je.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *