«

»

mrt 11

Gek op ijs – week 10

Gek op ijsMijn grote zwakte: ik ben gek op ijs! In de loop der tijden ben ik kieskeurig geworden – pure zelfbescherming. Vroeger at ik fabrieksijs, zoals magnums of ijshoorntjes van McDonalds. Daar ben ik mee gestopt. Maar elke echte ijszaak waar ik voorbij kom probeer ik uit. Eén ijszaak is mijn absolute favoriet: Via Via op de Markt in Oosterhout. Zondag liepen we er langs. Er stond al een rij, maar dat kon ons niet deren. Een snelle blik op het bord met smaken, bevestigde mijn hoop: ze verkopen ook suikervrij ijs. Omdat ik net het boek ‘Zonder Suiker’ van Anne Marie Reuzenaar bestudeerd heb, weet ik dat ik beter even kan checken wat men onder ‘suikervrij’ verstaat. Het suikervrije ijs bleek gezoet te zijn met fructose. Shit! Anne Marie Reuzenaar schrijft in haar boek over fructose het volgende: Vruchtensuiker (fructose) wordt niet uit vruchten gehaald, maar meestal uit mais of aardappelzetmeel. Vruchtensuiker is sterk bewerkt en niet natuurlijk meer te noemen. Het heeft wel een lage glycemische index, maar dat maakt het niet tot een gezond suiker. Vruchtensuiker (fructose) moet door de lever worden verwerkt en is daarom af te raden. 

Vroeg oud
De lijst van bijwerkingen van overmatig suikergebruik is niet voor de poes. Emotionele problemen, verstoorde hormoonbalans, verminderd libido, vroegtijdige veroudering, om er maar een paar te noemen. Overmatig gebruik van fructose kan dan ook nog leiden tot niet-alcoholische leververvetting. Bij de vertering komt urinezuur vrij wat tot een hoge bloeddruk en chronische laaggradige ontstekingen kan leiden. Mmm, dat laatste moet ik dan maar weer eens uitzoeken wat dat is, maar het klinkt niet fijn.

Ik ben nog niet jarig
Al bladerend valt mijn oog op uitleg over de claim ‘suikervrij’: het suikergehalte van het product is maximaal 0,5 g per 100 g of 100 ml vaste of vloeibare stof.
Oh, er zit dus wel ongezonde fructose in het suikervrije ijs, maar maar heel weinig. Wat zit er dan wel in? Waar komt die aardbeiensmaak vandaan… van aardbeien? En de vanille smaak? Ik vrees dat de geur-, kleur- en smaakstoffen ergens in mijn e-nummerboekje terug te vinden zijn en dan niet als ‘groen’=ongevaarlijk. En de melk? Die komt vast niet van een biologische melkboer. Ik laat het er maar even bij. Toen ik het besluit voor mijn jaar zonder suiker nam, heb ik mezelf één uitzondering beloofd. Op mijn verjaardag mag ik de grootste ijscoupe die ik maar wil eten. Geloof me, daar ga ik uitgebreid van genieten, want ik ben en blijf gek op ijs!

 

Marina Schriek

2 reacties

 1. Wendy

  Hoi Marina,

  Toch even uit nieuwsgierigheid hoor… Doet Leon ook mee jouw jaar zonder suiker, of maken jullie allebei apart eten? Dat vind ik namelijk het nadeel bij heel veel diëten: hoe verwerk je een dieet voor 1 persoon in een huishouden van 5…

  Groetjes,
  Wendy

  1. Marina Schriek

   Hoi Wendy,

   Ja, ik kan me voorstellen dat dat lastig is. Léon is helemaal blij met de ommekeer van vegetarisch naar koolhydraat-arm mét biologisch vlees. Hij hield toch al niet echt van aardappelen en zo af en toe eten we toch pasta, vaak wanneer het anders loopt dan gepland. Vroeger aten we minstens 4 x per week pasta, nu 1 x per vier weken of minder.
   De andere dingen doet hij allemaal wel: koffie, alcohol en suiker en dat is prima. Ik ben degene die er last van heeft, hij niet.
   In het begin zat ik nog aan zijn koffie en wijntje te snuiven.
   Eigenlijk komt het er op neer dat het vele voordelen heeft voor hem: een heel jaar lang een bob en alle bonbons en stroopwafels en ander lekkers kan hij in z’n eentje oppeuzelen.

   Groetjes, Marina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *